Titlu proiect:„O carieră de succes prin practică, consiliere şi orientare profesională a tinerilor’’
Cod contract: POSDRU/161/2.1/G/137130
Beneficiar: Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila
Comunicat de presă
PRACTIS – Dincolo de bariere!
Miercuri, 22 aprilie 2015, Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila a organizat în cadrul proiectului ,,O carieră de succes prin practică, consiliere şi orientare profesională a tinerilor”,evenimentul dedicat obiectivelor orizontale intitulat ,,PRACTIS – Dincolo de bariere!’’. La eveniment au participat 100 de elevi din cele 12 licee din judeţ de unde a fost selectat grupul ţintă al proiectului.
Obiectivul principal al evenimentul a vizat conştientizarea şi motivarea elevilor din grupul ţintă cu privire la importanţa respectării şi promovării principiilor egalităţii de şanse şi dezvoltării durabile, aprofundarea conceptelor cheie legate de obiectivele orizontale prin intermediul metodelor de educaţie non-formală şi încurajarea implicării şi cetăţeniei active pentru combaterea discriminării, a discursului instigator la ură şi a excluziunii sociale.
Evenimentul a adus în atenţia elevilor teme de mare actualitate legate de obiectivele orizontale şi să provoace discuţii în jurul unor întrebări precum: ,,Ce este egalitatea de şanse?’’, ,,Ce este dezvoltarea durabilă?’’, ,,Ce este TIC?’’, ,,Cum se manifestă discriminarea şi hărţuirea online?’’, ,,Ce acţiuni trebuie întreprinse pentru a combate aceste fenomene?’’, ,,Care este contribuţia noastră la dezvoltarea durabilă?’’.
Evenimentul a debutat cu o prezentare susţinută de d-na Mădălina Szelmenczi, Expert Obiective Orizontale şi coordonator acţiune, în care elevilor li s-au explicat conceptele de bază legate de obiectivele orizontale. Aceste concepte au fost prezentate sub forma poveştii lui X, personaj fictiv care pleacă într-o călătorie cu scopul de a descoperi cum să salveze planeta şi care învaţă pe drum o serie de lecţii atât despre conservarea resurselor naturale, cât şi despre egalitate, drepturile omului, inechitate socială etc.
Povestea lui X a captivat elevii prezenţi, după cum rezultă şi din declaraţiile lor: „Evenimentul de astăzi a fost unul special deoarece povestea lui „X” de salvare a Pământului a fost foarte, foarte interesantă.” (Angelescu Ovidiu, Liceul Teoretic „George Vâlsan" Făurei).„Am aflat lucruri noi, am discutat despre rasism, despre un personaj fictiv „X” care a făcut un tur al lumii şi a descoperit multe” (Roşca Georgian Valentin, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” Brăila).
Evenimentul a continuat cu atelierele de lucru în care elevii, împărţiţi în 4 grupe de lucru - fiecare coordonată de câte un moderator - au fost invitaţi să dezbată pe marginea unui studiu de caz care descria o situaţie complexă în care principiile dezvoltării durabile şi egalităţii de şanse sunt încălcate. În cadrul fiecărui atelier de lucru, elevii au citit studiul de caz despre oraşul fictiv Gugureşti după care s-au împărţit în 6 echipe, fiecare reprezentând o anumită instituţie sau organizaţie. În timpul dezbaterilor, elevii au trebuit să identifice în descrierea oraşului Gugureşti, din perspectiva rolului primit în cadrul grupului, cauzele sociale relevante pentru misiunea organizaţiei pe care o reprezintă, să propună soluţii pentru ameliorarea problemelor respective şi să negocieze cu reprezentanţii celorlalte „organizaţii" gestionarea unui buget comun de 500 000 de euro alocat comunităţii Gugureşti în ansamblu.
Elevii s-au implicat activ în procesarea studiului de caz, şi-au luat rolul în serios şi au reuşit să găsească răspunsuri la toate întrebările cazului avut în discuţie. Au identificat cu precizie problemeledescrise, cauzele care au condus la apariţia lor, modalităţile de ameliorare, intervenţie, prevenţie. Au reuşit să facă conexiuni cu viaţa reală, dând exemple de situaţii similare pe care le-au trăit sau pe care le cunosc de la alţi colegi. Exerciţiul a fost şi unul de negociere şi argumentare, competenţe relevante pentru specificul proiectului la care au luat parte. Concluziile au fost scrise pe foi de flipchart şi au constituit poziţia grupului faţă de cazul prezentat.
După cum declaraUrdă Diana, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Panait Cerna” Brăila, „La acest eveniment am aflat lucruri noi, am învăţat cum să fiu responsabilă şi să încerc să ajut persoane cu probleme, dar totodată am învăţat să negociez şi să susţin cauza pentru care lupt.”
Folosirea unor metode didactice non-formale şi abordarea interactivă, modul de organizare şi desfăşurare, calitatea informaţiilor transmise, profesionalismul experţilor implicaţi care au coordonat activităţile şi implicarea elevilor au asigurat un binemeritat succes acestui eveniment. Feedback-ul primit din partea elevilor ne onorează.
„Sunt de părere că această activitate ne-a ajutat să ne dezvoltăm abilităţile şi am putut interacţiona cu alte persoane, asistaţi de oameni atenţi şi bine organizaţi.”(Ţugui Florentina, Colegiul Economic „Ion Ghica” Brăila).„Interesant! Aş vrea să mai particip la un astfel de proiect.” (Băluţă Jenel, Liceul Tehnologic „C. Brâncoveanu” Brăila). „Această întâlnire mi-a lăsat o impresie foarte bună, arătându-ne altă perspectivă de a privi lumea”(Aramă Gabriel, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” Brăila).„Mi-a plăcut deoarece am învăţat ceva util care ne-ar putea ajuta în viitor”(Buzea Nicuşor, Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” Însurăţei).
Sunt doar câteva din multele opinii ale elevilor prezenţi care vorbesc despre buna organizare a acţiunii şi despre nevoia de astfel de evenimente în viitor.
Acţiunile dedicate obiectivelor orizontale vor continua în proiect până în luna august 2015. Mai multe informaţii veţi găsi pe site-ul proiectului www.practis-braila.rola rubrica ,,Obiective orizontale’’. Proiectul este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în oameni!
Pentru detalii:
Daniela Carasava,
Expert implementare şi evenimente
Completati mai jos adresa de email pentru a primi ultimele informatii de pe site-ul nostru.